12 minuscule computers

12 minuscule computers

Deze computers zijn niet alleen klein, maar ook nog eens krachtig!

De moderne desktop hoeft niet groot te zijn. Tegenwoordig schuif je je desktop zo in je broekzak. Nu hele systemen op een chip passen en ook nog eens zeer zuinig zijn, gaan fabrikanten helemaal los met ARM en x86-oplossingen die niet alleen erg klein zijn, maar soms ook nog eens goedkoop.

Als je de hele dag met IT bezig bent, zou je bijna vergeten dat computers ook gewoon leuk zijn. Gelukkig hebben de meeste IT-ers een zwak voor alles wat op stroom loopt. Er zijn tegenwoordig zoveel fabrikanten die kleine, draagbare desktops uitbrengen dat het bijna niet te doen is ze allemaal te noemen. Alleen in de SBC-branch zijn er al vele varianten te vinden dus vandaag kijken wij naar een kleine selectie minicomputers.

Kangaroo

Een dekstop-pc zo groot als je smartphone, met alles erop en eraan en dus ook Windows 10. En dat voor nog geen 100 euro. Het kan, het bestaat en het werkt. We hebben het over de Kangaroo van InFocus en het computertje heeft de kracht van een instapmodel desktop.

Aan boord een Atom-processor, 2 GB aan RAM en 32 GB aan opslagruimte, uit te breiden via een SD-kaartje naar 128 GB. Geen ethernetpoort, dus een WiFi-connector en verder een HDMI-aansluitmogelijkheid voor het beeldscherm (met kabel dus), maar toetsenbord en muis zijn dan weer aan te sluiten via Bluetooth. Als je de bovenkant van de dock losschroeft zie je dat er plek is voor een 2.5 inch drive. Wij hadden twee minuten nodig om een SSD toe te voegen. Er wordt een basestation bijgeleverd, ook al in minimaal formaat, voor het geval je perse een usb-aansluiting wil hebben (en voor de HDMI en voeding).

ECS Liva X2

Dit computertje is nog kleiner dan de Kangaroo en doet wat meer denken aan een Raspberry Pi . Het witte kastje met chromen rand laat het computertje redelijk opvallen en de specs mogen er ook wezen. De computer heeft een 1.6 GHz Celeron N3050 aan boord die draait op een kloksnelheid van tussen de 1.6 en 2,2 GHz. Het systeem dat wij reviewden had 2 GB RAM en 32 GB eMMC flashgeheugen aan boord maar er is ook een model met 64 GB opslag en 4 GB RAM op de markt.

De Liva X2 heeft een M.2 SSD aansluiting waardoor je je opslagruimte kan uitbreiden met een supersnelle SSD-module. Het is echter niet zo makkelijk als bij de Kangaroo om deze toe te voegen. De onderkant van de computer kan makkelijk worden losgehaald, maar voordat je bij de M.2-aansluiting kan komen zal je eerst de onderliggende heatsink, Wifi-kaart en de microfoonhouder moeten verwijderen. Wij waren daar ongeveer 20 minuten mee bezig.

Ook deze computer maakt gebruik van Intel’s HD graphics hardware en heeft 128 MB Video RAM aan boord. Er kan nog 967 MB van het werkgeheugen afgesnoept worden indien nodig wat een totaal van 1,1 GB ram oplevert. De chip kan video weergeven met een maximale resolutie van 1920 x 1080.

Verder heeft de Liva X2 drie USB 3, een HDMI, VGA, audio en ethernet poort beschikbaar en ook nog een 802.11ac Wifi en Bluetooth 4.0 module aan boord. Deze computer komt qua energieverbruik het dichtst bij de Raspberry Pi en consumeert zo’n 7 Watt.

De computer kost, afhangend van het model tussen de 150 en 200 euro.

Endless Mini en Mission pc’s

Deze computer kost ongeveer 80 euro en is speciaal gebouwd voor plekken en situaties waar een internetverbinding niet vanzelfsprekend is. Dit computertje slaat zoveel mogelijk data van het wereldwijde web op en probeert zoveel mogelijk bestanden te hergebruiken. Daarnaast worden er allerlei handige applicaties meegeleverd om je leven nog een stukje makkelijker te maken.

Het computertje heeft een Quad core AMLogig S805 ARM processor, 1GB RAM 24GB eMMC en een gigabit ethernet poort aan boord. Maar er zijn ook duurdere modellen te koop met meer geheugen (2GB), meer opslagruimte (32 GB), 802.11n Wifi en Bluetooth 4.0.

Het systeem wordt standaard geleverd met een eigen versie van GNU/Linux genaamd Endless OS.

Compute Sticks

Als je denkt dat de Kangaroo en Liva al klein genoeg waren voor een x86-computer, kijk dan eens naar Intel’s Compute sticks. Deze fabrikant bewijst dat het altijd nog kleiner kan door een hele x86-computer in een Chromecast-achtige behuizing te steken. Het enige dat je hoeft te doen is het apparaatje in een HDMI-poort steken en de USB-poort aansluiten voor energie en je kan beginnen.

Het aansluiten van een toetsenbord en muis gaat via Bluetooth. De stick kost ongeveer 150 dollar maar als je echt een krachtige desktop in je broekzak wilt hebben, kan je tot ongeveer 400 dollar neerleggen voor een krachtigere versie.

Inmiddels hebben andere fabrikanten ook lucht gekregen van deze formfactor en de markt begint alweer vol te lopen met kloons. Archos, Lenovo en BeeLink hebben bijvoorbeeld al een exemplaar te koop en dan hebben we het nog niet eens gehad over de hele zwik aan minder bekende Chinese fabrikanten die inmiddels ook zulke sticks aanbieden.


Comments are closed.