17 geweldige gratis applicaties voor je pc

Geef je computer een boost met beveiligingstools, productiviteitssoftware en andere handige programma’s.

Als je jezelf getrakteerd hebt op een gloednieuwe Windows-pc, wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk al je favoriete programma’s installeren. Hoewel dit vaak een persoonlijke aangelegenheid is, raden we je toch aan de volgende applicaties zeker niet te vergeten.

Webbrowser

Elk modern besturingssysteem wordt tegenwoordig standaard geleverd met een webbrowser waardoor je niet per se op zoek hoeft te gaan naar iets anders, maar als je dat, om wat voor reden dan ook, toch wilt, kijk dan eens naar Chrome of Vivaldi. De laatste kwam vorig jaar als beste uit onze browsertest en weet ons dit jaar nog steeds te verbazen.

Als je wilt kijken welke populaire browser het beste bij je past, kijk dan eens naar [urlx=http://webwereld.nl/software/94217-welke-browser-is-het-beste-in-windows-10]dit artikel[/h].

Mocht je specifiekere wensen hebben, lees dan Chromium-browsers die het proberen waard zijnen/of handige underdog-browsers.

Unchecky

Tegenwoordig is het installeren van gratis applicaties niet geheel zonder risico’s. Zelfs als je de pakketten downloadt van de officiële site kan het voorkomen dat je irritante adware, bloatware of zelfs spyware binnenhaalt. De leveranciers van deze installatiepakketten verschuilen zich achter het feit dat jij toestemming hebt gegeven en hun geen blaam treft. Jij hebt immers zelfs een vinkje aan of uitgeklikt waarmee je deze rommel toelaat.

Gelukkig is er Unchecky Deze software controleert automatisch of installers extra software bevatten en vinkt automatisch de juiste opties aan of uit om installatie van deze software te voorkomen. Daarnaast krijg je ook nog netjes een waarschuwing. Een dikke aanrader dus.

Ninite

Deze applicatie maakt het installeren van je nieuwe computer een eitje. Navigeer naar de Ninite website, selecteer welke vrije software je wil installeren op je pc, klik op get installer en je ontvangt een voor jou geconfigureerd .exe bestand met alle installers van deze programma’s. Dubbelklik op de exe en Ninite installeert alle vooraf geselecteerde programma’s én zorgt er ook nog eens voor dat alle meegeleverde crapware niet wordt geïnstalleerd. Een fantastisch no nonsense programma en een dikke, vette aanrader. Een mooi pluspunt is dat een applicatie als Unchecky niet per se meer nodig is.

AVG AnriVirus Free

Een erg goede virusscanner die je pc vrijhoudt van virussen en andere malware. Windows 10 wordt standaard geleverd met Windows Defender (als de fabrikant van je pc tenminste geen eigen antivirussoftware heeft meegeleverd waar je na enkele maanden voor moet betalen) en dit pakket doet z’n werk goed, maar er zijn betere pakketten.

AVG is gratis voor thuisgebruik en kan heel veel malware buiten de deur houden. Daarnaast heeft deze software ook een paar handige features om je browser schoon te houden en te voorkomen dat instanties je volgen.

Avast Antivirus en Panda Free Antivirus zijn ook populaire gratis scanners die je kan proberen mocht je AVG liever mijden.

Malwarebytes Anti-Malware Free

Met virusscanners als AVG kom je een heel eind, maar sommige spy- en adware wordt niet gezien als een virus. Voor het detecteren en verwijderen van deze software kan je terecht bij MalwareBytes Anti-Malware Free. Deze software is speciaal ontworpen om de “cutting edge zero day”-dreigingen aan te pakken.

En als je toch bezig bent, kijk dan ook meteen even naar MalwareBytes Anti-Exploit. Steeds meer malware wordt geïnjecteerd via browser-kwetsbaarheden tegenwoordig. Deze tool kan je helpen je browser beter te beveiligen. Het is géén virusscanner, daar moet je wel rekening mee houden.

PC Decrapifier

Nu je je computer beveiligd hebt is het tijd om je pc te ontdoen van alle meegeleverde rommel. De meeste kant-en-klare pc worden uitgerust met allerlei “handige” tools en applicaties die je helemaal niet nodig hebt (of überhaupt wilt). Sommige van deze programma’s nemen wel je systeembronnen in beslag en maken je computer onnodig langzaam.

PC Decrapifier is een klein programmaatje die je computer scant en precies naar voren brengt welke bloatware er allemaal is geïnstalleerd op jouw machine. De applicatie zorgt er ook voor dat al deze rotzooi er in één keer wordt afgeknikkerd. Op een tweede scherm zie je welke andere software je eventueel nog wilt verwijderen.

Microsoft heeft onlangs ook een manier beschikbaar gemaakt om bloatware te verwijderen, maar die is nogal rigoureus. PC decrapifier is wat dat betreft de snellere, betere oplossing.

CCleaner

De legendarische CCleaner is een must-have tool voor elke Windows-gebruiker. Deze tool schoont je pc op en zorgt ervoor dat je pc lekker snel blijft werken door ongewilde cookies, tijdelijke internetbestanden en ongebruikte bestanden te verwijderen. Daarnaast houdt CCleaner ook je Windows register schoon.

Let wel op, deze tool is vorige week getroffen door een hack, wel even de nieuwste versie downloaden van de officiële site dus.

7-Zip

Windows kan al een hele tijd zelf ZIP-bestanden maken en uitpakken, maar als je andere (niet-ZIP)-pakketten voor de kiezen krijgt, ben je al gauw aangewezen op tools van andere partijen. Voor Windows kosten deze tools meestal nog geld ook. 7-Zip is open source en helemaal gratis en kan overweg met alle populaire compressieformaten.

Alle standaardopties worden na installatie netjes geïntegreerd in het context menu van Windows 10 en je kan je 7-Zip-archieven zelfs beveiligen met een wachtwoord.

Secunia PSI

Programma’s die niet langer up to date zijn, zijn meestal programma’s met gapende beveiligingsgaten en missende features. Secunia’s Personal Software Inspector draait stilletjes mee op de achtergrond en zorgt ervoor dat je software gepatched is. Mocht het niet lukken de software te updaten, krijg je automatisch een melding dat je de desbetreffende app moet updaten.

VLC Media Speler

We zeggen het nog maar een keer. Deze mediaspeler is de beste mediaspeler die je maar kan vinden. Deze applicatie speelt bijna alle (consumenten)media die je ertegenaan gooit moeiteloos af. Zeker nu Windows 10 geen ingebouwde DVD-afspeelsoftware meer heeft.

Paint.net

Nu alle belangrijke applicaties op je computer staan, kan je beginnen met de handige extraatjes. We beginnen met Paint.net. Deze image editor mag dan niet zo uitgebreid zijn als Photoshop, toch kan je er alles mee doen wat de gemiddelde gebruiker normaal gesproken zou doen met de software van Adobe.

Als je een professional bent en Photoshop is te duur voor je, maar Paint.net is niet toereikend, zou je ook nog kunnen kijken naar GIMP. Of deze applicatie echt een Photoshop-vervanger is laten we in het midden. De hevige discussies rondom deze applicatie zijn voorlopig nog niet voorbij.

Sumatra PDF

Een soort lichte versie van Adobe’s PDF-lezer. Vroeger was Foxit-reader de ultieme lichte vervanger van Adobe’s PDF-lezer, maar zoals dat met bijna alle populaire lichte alternatieve apps gaat, is deze door de jaren heen veranderd in een logge lastpak. Sumatra PDF is de nieuwe vervanger. Toegegeven, deze applicatie mist wel enkele handige functie die andere pdf-lezers hebben, maar de kans is groot dat je die toch niet gebruikt.

Audacity

Deze software is al jaren het lievelingetje van veel Linux-gebruikers, maar de tool is uiteraard ook gewoon beschikbaar voor Windows. Audacity is een van de beste gratis open source audiobewerkingsprogramma’s die je maar kan gebruiken.

Wachtwoordmanager

Het is belangrijk sterke wachtwoorden te gebruiken voor alle diensten. Het is alleen allemaal zo lastig te onthouden. Gelukkig zijn er verschillende wachtwoordmanagers die het je een stuk makkelijker maken.

Onze favoriet is Lastpass. Deze cloud gebaseerde wachtwoordmanager genereert sterke wachtwoorden en houdt deze gegevens gratis bij op al je apparaten. Wil je liever voor een open source oplossing gaan, kan je terecht bij KeePass. Deze beheert je wachtwoorden lokaal (de wachtwoordendatabase kan je natuurlijk wel op een (prive)cloudlocatie opslaan zodat je er alsnog vanaf verschillende apparaten bij kan).

Lees ook: 8 Wachtwoordmanagers die je wapenen tegen hackers[/urlx][/urlx]

 

Office-pakket

Zo’n computer vol applicaties is natuurlijk ontzettend handig, maar er moet uiteraard ook gewerkt worden. Met een office pakket kom je een heel eind. Er zijn verschillende office-pakketten waar je mee aan de slag kan gaan. Veel mensen zullen meteen denken aan Microsoft Office. Maar uiteraard kan je ook aan de slag met LibreOffice of een van de alternatieven.

Revo Uninstaller

Als je een programma wilt verwijderen, zijn de standaard deïnstallatieopties beperkt. Vaak blijven er allerlei resten achter. Gaat het de-installatieproces mis? Dan kunnen er allerlei fouten optreden. Revo Uninstaller is een deïnstallatieprogramma dat uitstekend geschikt is om dit soort problemen te voorkomen. Het te verwijderen programma wordt eerst geanalyseerd en vervolgens gedeïnstalleerd. Daarna analyseert Revo Uninstaller het programma opnieuw, waarna je eventuele bestandsresten en registervervuiling kunt opruimen. Het hele proces duurt iets langer dan normaal, maar het gebeurt zeer grondig.

Mocht je een programma hebben dat niet verwijderd kan worden omdat het in gebruik is door een ander proces of het besturingssysteem, gebruik dan IOBit’s gratis Unlocker om het programma weer vrij te geven.

Recuva

Recuva is een simpele (en bovenal: gratis) tool om verwijderde bestanden alsnog terug te halen – zowel van de harde schijf als van externe stations.

Als een prullenbak wordt geleegd, worden enkel de verwijzingen op het secundaire geheugen verwijderd en de gegevens blijven staan tot ze worden overschreven. Recuva gaat op zoek naar data zonder verwijzingen en herstelt het pad om ze terug te kunnen halen.

 


Comments are closed.