Oplichters sturen aanmaningen om gebruikers te laten betalen voor gratis Windows

Door Arnoud Wokke, woensdag 30 december 2015 10:20, 151 reacties
Submitter: Deroderidder

De Belgische federale politie waarschuwt voor oplichters die aanmaningen sturen om gebruikers te laten betalen voor de update naar Windows 10. Microsoft geeft gebruikers vanaf juli kosteloos de update en het gaat dan ook om een scam.

De oplichters zijn al enkele dagen bezig met e-mails sturen met daarin aanmaningen om te betalen. Microsoft zou volgens die mail 8,99 euro rekenen voor de update, zo blijkt uit het screenshot dat de politie heeftgepubliceerd. Vervolgens zouden daar allemaal aanmaningskosten bijkomen en de oplichters dreigen nog meer kosten te maken.

Die betaling zou moeten lopen via een PaySafe Card en gebruikers die hebben betaald zouden contact moeten opnemen met de PaySafe Card Hotline om de betaling ongedaan te maken. De politie roept op de mails te negeren, Windows 10 alleen via Microsoft te downloaden en niet zomaar op links te klikken.

De scam valt op, omdat Microsoft voor installatie duidelijk maakt dat de update geen geld zal kosten. Het is voor het eerst dat een grote update voor Windows gratis is. Dat geldt voor thuisgebruikers van Windows 7 en Windows 8.1. In oktober zei Microsoft dat inmiddels 110 miljoen apparaten op Windows 10 zitten, maarvolgens WinBeta is dat aantal inmiddels opgelopen naar tweehonderd miljoen.

Update, 10:27: Over deze zaak loopt ook een topic op GoT, zoals Johan9711 opmerkte.