Dit is geavanceerd videobewakingssysteem Sky Net

Realtime markeren en volgen van burgers met gezichtsherkenning en AI.

Een Chinees monitoringssysteem biedt een eng kijkje in hoe ver de wereld gevorderd is in het volgen van mensen met realtime gezichtsherkenning en het koppelen van identiteitsdatabases aan videobewaking.

Ik moest denken aan de spionagemachine uit de cyberpunk serie Person of Interest toen ik onderstaand gifje van een Chinees bewakingssysteem tegenkwam op Imgur. Het bewuste systeem heet onfortuinlijk genoeg Sky Net en het is een videobewakingssysteem met AI, gezichtsherkennende software, GPS-tracking en zo’n twintig miljoen camera’s. Het illustreert hoe ver realtime beeldbewaking is gevorderd.

Volgens deze documentaire van de China Central Television gebruikt het monitoringssysteem gezichtsherkennende technologie om personen te identificeren en persoonsgegevens direct weer te geven in het beeld. Dat zijn details als leeftijd, geslacht en kledingkleur. Het analyseren en de overlay gebeurt in realtime.

Geavanceerd systeem

Het systeem kan opzoeken wie in beeld is, omdat de identiteit van Chinese burgers bij het verstrekken van een identiteitsbewijs vanaf 16 jaar wordt opgeslagen in een Chinese overheidsdatabase. Dat maakt het markeren en volgen van mensen mogelijk. De opgeslagen beelden kunnen ook achteraf worden geanalyseerd om bijvoorbeeld gezochte personen te volgen. De politie wordt verwittigd als er criminelen uit de database worden geïdentificeerd. Het systeem markeert verder voertuigen.

De Britse krant The Daily Mail noemt dit het geavanceerdste videobewakingssysteem ter wereld. Of dat klopt is lastig vast te stellen, de meeste overheden geven het publiek weinig kijk in hoe ver hun systemen zijn gevorderd. De Chinese overheid doet dat in dit geval wel, om mensen het vertrouwen te geven dat personen kunnen worden opgespoord met de technologie.

De ontwikkeling van Sky Net

China begon met de bouw van zijn nationale videomonitoringssysteem Sky Net in 2005. Sindsdien zijn er meerdere upgrades geweest en volgens NPR wordt sinds 2015 honderd procent van de openbare ruimte in Peking in de gaten gehouden. Het werd dat jaar gebruikt in Operation Sky Net om ‘voortvluchtige corrupte functionarissen’ op te sporen. Operation Sky Net 2017 is er blijkbaar op gericht om corrupte functionarissen in het buitenland op te sporen.

Mission creep gebeurt overal en dat gold ook voor het gezichtsherkenningssysteem in Shenzen, wat ook werd gebruikt om voetgangers die stoplichten negeren te identificeren. Gezichtsherkenning wordt zelfs al gebruikt in openbare toiletten, in het park met de Tempel van de Hemel ten zuiden van Peking moet je je gezicht scannen voor je driekwart meter wc-papier krijgt. Dezelfde persoon krijgt niet meer binnen negen minuten.

Orwells dystopie komt met burgerscores

Ook heeft China vorderingen gemaakt met de plannen van twee jaar geleden om een burgerscore te koppelen aan 1,3 miljard Chinese identiteitskaarten waar gedrag wordt opgeslagen. Daarbij wordt onder meer data als aankoopgedrag en activiteiten op sociale netwerken verwerkt om algoritmisch mensen een score te geven – wat doet denken aan een aflevering van Black Mirror.

De burgerscore is gekoppeld aan de kredietwaardigheid en kan dalen als een ‘vriend’ op sociale media iets doet wat ongepast is volgens de regels van de overheid, het kopen van bepaalde games, plaatsen van politiek getinte boodschappen zonder toestemming of iets wat de overheid in verlegenheid kan brengen.

Andere voorbeelden van de bewakingscultuur is al uit 2008. Toen kregen taxi’s camera’s met microfoon en een satellietverbinding die een live audiofeed doorsturen zodat een computersysteem er linguïstische analyse op kan uitvoeren. Radio Free Asia: “In sommige steden nemen de camera’s tenminste één foto van alle inzittenden voor het geval er een rechtszaak volgt.”

Geen ver van mijn bed

Vijf jaar geleden vonden we het nog schokkend dat Chinese overheidsdiensten telefoons met malware omvormden tot spionage-apparatuur om mee te luisteren met mensen, activiteiten te volgen en individuen te kunnen arresteren. Sindsdien heeft de wereld geleerd dat vrijwel elk land deze tactiek die we toen veroordeelden als van een onderdrukkend regime toepast.

De vraag is dan ook of een dergelijk monitoringssysteem ook vandaag de dag overal om ons heen draait, of dat China daadwerkelijk een systeem heeft dat ver voorloopt op de rest van de wereld. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind het behoorlijk eng hoe ver we daar stiekem al mee zijn gevorderd.

Mevrouw Smit – niet haar echte naam – is programmeur met specifieke interesse in IT -privacy en security. Daarnaast is ze freelance schrijfster.


Comments are closed.