Wageningen De Digitale Stad

Shrunk Expand

 • Elektra

  Soorten en kleuren elektra Draad

  Er worden 4 kleuren gebruik,

  De verschillende kleuren van snoeren en elektriciteits- bedrading wordt nog wel eens vergeten of door de war gehaald. Ook de verschillende soorten bekabeling en waar je deze het beste kunt toepassen is niet altijd duidelijk. Denk aan de aardedraad, fasedraad, nul en schakeldraad. Wij willen hier kort uitleg geven over de draadkleuren en de bekabeling en draadkleuren.

  Als u zelf gaat klussen hopen wij dat u eerst onze veiligheid pagina heeft bekeken.

  Hieronder een overzicht van de verschillende kleuren van elektra bedrading en kabels. De draadkleuren die je tegenkomt bij stopcontacten, schakelaars en lampen zijn niet altijd hetzelfde in aantal. Een stopcontact wordt aangesloten met een aarde, fase en nul draad. Schakelaars bijvoorbeeld weer met enkel een fase en een schakeldraad.

  installatiedraad, elektriciteitsdraad of VD draad

  Bedrading, kleuren en snoeren

  DRAAD KLEUREN (tegenwoordig)draadkleuren

  geel/groen = aarde draad – zorgt voor ontlading en afvoer van spanning

  bruin = fase draad – de aanvoerdraad van de stroom

  blauw = nul draad – de afvoerdraad van de stroom

  zwart = schakeldraad – draad waar stroom doorgaat bij aan- en uit signaal bij schakelaars

  DRAAD KLEUREN (vroeger)oude draadkleuren

  In oudere woningen kunt u de oude (draad) kleuren nog tegenkomen, met de volgende kleuren:

  groenfase draad

  rood = nul draad

  grijs = aarde draad

  zwart = schakeldraad

  Let bij bedrading altijd goed op welke kleuren er zijn gebruikt en controleer of er sprake is van een mix van gebruikte draden en/of verkeerd aangesloten elektra bedrading / kleuren. Zeker in (verbouwde) woningen kan het nog weleens voorkomen dat er nieuwe draden zijn toegevoegd terwijl er oorspronkelijk oude bedradingskleuren aanwezig zijn. Dit is een gevaarlijke situatie, omdat juist de uniformiteit van de kleuren een belangrijke aspect is in de veiligheid bij het werken aan elektra installaties. U heeft nooit zekerheid of de bedrading op de juiste wijze en kleuren zijn gemonteerd.

  Elektriciteit kun je niet zien, waardoor je vaak niet kunt weten of ergens spanning op staat of niet. Daarom is het bij het werken met elektriciteit belangrijk om preventie of veiligheid maatregelen in acht te nemen. Werken aan elektriciteit doe je altijd spanningsvrij. (Dus stroom uischakelen) Niet alleen alle groepen losdraaien maar ook de aardlekschakelaar uitschakelen. Zorg dat er geen stroom op de stroom kabels staan als u start.

  Plak tijdens de werkzaamheden een briefje op de meterkast, laat iedereen weten dat u bezig bent met elektra. Het is wel eens voorgekomen dat iemand anders het stroom er weer heeft opgezet.

  Draaddikte VD elektra kabel in huisinstallaties in combinatie met afzekering:

  Gebruik van de juiste draaddikte of diameter van de VD elektra kabels is erg belangrijk. In nieuwbouw woningen is dit in de NEN 1010 opgenomen. De diameter van de elektra kabel is belangrijk om de volgende reden: als u teveel apparaten met veel stroomverbruik tegelijk gebruikt dan stuurt u veel stroom door deze kabel, er onstaat dan een warmteontwikkeling. Bij veel stroomverbruik bij een te dunne kabel grote kans op oververhitting met vaak brand of op zijn minst kortsluiting tot gevolg. Hoe dikker de diameter van de koperen aders, hoe meer stroom er door kan en mag. Vandaar dat het belangrijk is om de juiste VD installatiedraad dikte en de juiste elektra afzekering (automaat of stop) goed op elkaar af te stemmen. Een goede afstemming van deze 2 technische componenten is belangrijk omdat bij teveel gebruiks- vermogen de elektrische automaat of zekering (in groepenkast of meterkast) dan uitslaat, voordat de kabel te heet wordt.

  De diameter van de VD installatiedraad wordt meestal aangegeven in mm2 (millimeterkwaadraat). Voor een 16 Ampère aansluiting is bij een normale situatie 1,5mm2 genoeg (bij moderne Groepenkast voorzien van installatie automaten), maar ga je daar 25 Ampère doorheen sturen, dan is de kabel weer te dun met alle gevolgen van dien! Meestal zijn de wandcontactdozen (spanning van 230 volt) standaard bedraad met 2.5 mm2 (verplicht volgens de NEN 1010). In de meeste gevallen is een normale huis lichtgroep beveiligd met een 16 Ampère automatische veiligheid zodat je “slechts” 3680 Watt aan 1 groep kan hangen. Het is erg belangrijk om vast te stellen welke wijze van zekering er in de groep kast in gebruikt. Als men een smeltveiligheid gebruikt moeten de amperages 1 sectie verlaagd worden. Een smeltveiligheid is de formele naam voor een elektrische smeltzekering of smeltpatroon in de volksmond ook wel stop (stopenkast) of plomp (Vlaanderen) genoemd.

  Hierbij een lijstje met draaddiktes en vermogen gezekerd met een installatie automaat per groep (moderne groepenkast):

  • 0 t/m 10 Ampere = gebruik VD installatiedraad diameter 1 mm2
  • 10 t/m 16 Ampere = gebruik VD installatiedraad diameter 1.5 mm2
  • 16 t/m 20 Ampere = gebruik VD installatiedraad diameter 2.5 mm2
  • 20 t/m 25 Ampere = gebruik VD installatiedraad diameter 4 mm2

  Maar als men een smeltveiligheid (een stop) gebruikt moeten de amperage 1 sectie verlaagd worden (traditionele groepenkast voorzien van stoppen per groep).

  • 0 t/m 6 Ampere = gebruik VD installatiedraad diameter 1 mm2
  • 6 t/m 10 Ampere = gebruik VD installatiedraad diameter 1.5 mm2
  • 10 t/m 16 Ampere = gebruik VD installatiedraad diameter 2.5 mm2
  • 16 t/m 20 Ampere = gebruik VD installatiedraad diameter 4 mm2

  Bij het gebruik van lange kabels (langer dan 25 meter) is het raadzaam om de draaddikte 1 trap hoger te kiezen om spanningsverliezen over de kabel te compenseren. (dus in plaats van 2.5 mm2 kies je dan een 4 mm2) Dit is meestal voldoende tot 50 meter, daarboven moet de juiste dikte berekend worden. Door de spanningsverliezen kan je apparatuur die je gebruikt schade oplopen als gevolg van onderspanning.

  Berekening stroomverbruik

  Deze berekening en waarden zijn van belang om uit te kunnen rekenen hoeveel apparaten en/of lampen u tegelijkertijd kunt inschakelen als ze op dezelfde groep zitten. Is de waarde van uw berekening (Watt van alle apparaten samen) hoger dan wat de groep aankan, dan kan de installatieautomaat de stroom onderbreken. Dit is uit veiligheid.

  De formule voor de berekening van het stroomverbruikt is: Vermogen = (V) x (A) = (W)

  v = spanning van huisinstallatie uitgedrukt in volt (V), vaak 230 volt soms krachtstroom 400 volt

  A = maximale ampere van zekering (zie betreffende elektra zekering in groep in meterkast) Het totale stroomverbruik van de diverse apparaten drukken we uit in Ampere (A)

  W is Watt. Elektrische apparaten verbruiken stroom die we uitdrukken in Watt (W).

  Voorbeeld berekening: 230V x zekering 16 ampère = 3680 W

  De waarde van 3680 Watt is de waarde waarmee een groep afgezekerd tot 16A dan maximaal belast mag worden. Het is aanbevolen om deze waarde veiligheidshalve te verlagen naar 3000 Watt. Dus alle apparaten achter deze 16 ampère zekering mogen niet meer dan 3000 Watt aan stroom verbruiken.

  Let wel op! Elektriciteit is en blijft gevaarlijk als je niet weet wat je doet! Vertrouw je het niet of begrijp je niet hoe een en ander aangesloten moet worden, laat het dan door een installateur of gediplomeerd elektromonteur doen. Loop geen risico!

  1,5 mm, is meestal de zwarte draad (schakeldraad).

  2,5 mm, de bruine, blauwe en geel-groene draad

  Soort draad Symbool Kleur van de draad Diameter draad
  Fasedraad L

  bruin

  2,5 mm2

  Nuldraad N

  blauw

  2,5 mm2

  Aardedraad PE

  geel-groen

  2,5 mm2

  Schakel- of lampendraad

  zwart

  1,5 mm2

   

  BEKABELING

  Ander soorten kabels en bedrading die u kunt tegenkomen zijn:

  • grondkabels (bijvoorbeeld voor de aansluiting van tuinverlichting)
  • datasnoeren voor de computeraansluiting (modem en netwerken)
  • telefoon bekabeling
  • televisiekabel

  Categories