De grootste hack ooit: 412 miljoen gebruikers zijn gehackt

En ja: er zitten ook Nederlandse accounts bij.

Woeps. Criminelen hebben ingebroken in de database van FriendFinder. Da’s het bedrijf achter datingsite AdultFriendFinder en webcamsite Cams.com. Niet zo handig als je even anoniem wilde seksdaten. Het is waarschijnlijk de grootste hack ooit: 412 miljoen gebruikers zijn gehackt. Het gaat in ieder geval om e-mailadressen en wachtwoorden. Bijna 4 miljoen van die gebruikers hadden Nederlands als basistaal ingesteld.

Miljarden wachtwoorden en e-mailadressen gestolen

Wachtwoorden

Je zou denken dat de gebruikers hun profiel goed beveiligen. Toch waren een hoop wachtwoorden binnen no-time gekraakt. Veel mensen gebruikten simpele wachtwoorden: het populairst waren ‘123456’, ‘12345’ en ‘123456789’.

Hoe flikten ze dat?

Meer dan vierhonderd miljoen gegevens hacken, dat is best heftig. Maar hoe werkt een hacker eigenlijk? En hoe kunnen we onszelf beschermen?

Who dit it?

Het is nog niet bekend wie er achter de hack zit. LeakedSource denkt dat Russische hackers er iets mee te maken hebben. Een klein geluk voor de slachtoffers: de gehackte gegevens zijn nog niet openbaar gemaakt.

Ashley Madison

In de afgelopen jaren waren er vaker grote hacks. Vorig jaar werd de vreemdgangerssite Ashley Madison gehackt, waarbij 37 miljoen accounts op straat kwamen te liggen. Eén van de grootste hacks die tot nu toe bekend was, was die van MySpace in 2013. Daarbij werden 360 miljoen gegevens gekraakt.

Heb je nog een minuutje? Mooi! Hieronder word je in sneltreinvaart bijgepraat over alle ins en outs van het hacken.


Comments are closed.