Hoe proef je het verschil tussen goede- en slechte olijfolie?

Proeven of iets van goede kwaliteit is, dat is een ware kunst. Ja, de meest gezonde en smaakvolle olijfolie is de extra vierge-variant. Maar wat als je in een restaurant brood met olijfolie voor je hebt staan en je denkt dat het om een slechte olijfolie gaat. Dan wil je daar wat zinnigs over zeggen. We hebben een rijtje eigenschappen onder elkaar gezet die jou helpen tot een onderbouwing te komen. Probeer het eens een keer uit!

Eigenschappen van een goede olijfolie

Fruitig
Laten we niet vergeten dat olijven fruit zijn, dus een goede olijfolie moet een zekere mate van fruitigheid hebben. Dit kan afkomstig zijn van rijpe olijven of onrijpe (groene) olijven. Olijfolie moet vers, niet zwaar en “vettig” smaken

Bitter
Ja, bitter is goed. Bitterheid is een kenmerk van verse olijfolie. Olijven zijn bitter. De mate van bitterheid hangt af van hoe rijp de olijf is. Dus een bittere olijfolie is positief. Afhankelijk van je smaak wil je misschien een olijfolie vinden die een balans heeft van fruitig en bitter.

Scherp
Een goede eigenschap is als je aan de achterkant van je keel een scherp (peperig) gevoel krijgt als je de olie doorslikt. Je kunt zelfs hoesten. Veel mensen denken dat dit slecht is, maar dat is het niet. Het betekent ook de aanwezigheid van bepaalde antioxidanten. Het is overigens wel de bedoeling dat deze peperige smaak snel moet verdwijnen, het moet niet blijven hangen.

Eigenschappen van een slechte olijfolie

Mossig
Dit is een veel voorkomend defect dat optreedt wanneer de olijven in stapels worden verzameld en een geavanceerde gisting kunnen veroorzaken. Zo kan een olijfolie naar zweterige sokken of moeras ruiken én smaken, geen grap!

Muf
In feite een beschimmelde smaak die optreedt wanneer de olijven enkele dagen in een vochtige omgeving zijn opgeslagen en gist en schimmels hebben ontwikkeld. Dat wil je echt niet proeven.

oogstseizoen

Wijnachtig-azijn
Precies zoals het is beschreven, zou je olijfolie niet moeten smaken of ruiken naar wijn. Ook dit is te wijten aan de vergisting van de olijven.

Metaal
Een smaak die doet denken aan metaal. Meestal is dit een gevolg van langdurig contact met het metalen oppervlak tijdens de productie, maar ook opslag kan hier invloed op hebben.

Ranzig
Precies zoals het er staat: een ranzige smaak. Dit is het meest voorkomende defect. Het is eigenlijk olijfolie die slecht is geworden. Je bent deze smaak misschien tegengekomen als je oude noten of muffe crackers eet die met vet zijn gemaakt. Echt goed verwoorden kan je het niet, maar het is gewoon akelig.

De ideale oplossing

Zo, met deze lijst weet je in ieder geval waar je op moet letten zodat je het verschil tussen goede- en slechte olijfolie kunt proeven. Toch blijft het lastig. Kies daarom voor zekerheid en probeer Gkazas Olijfolie! Dan weet je in ieder geval zeker dat je bovenstaande slechte eigenschappen niet tegenkomt. En probeer zoals gezegd de goede kenmerken te ontdekken: aan het werk met die smaakpapillen!


Comments are closed.