Dit is wat we tot nu toe weten over de Panama Papers

we-toe-weten-panama-papers

Internationale media hebben onthullingen gedaan over hoe rijken miljarden dollars wegsluizen via belastingparadijzen. Onder andere regeringsleiders en staatshoofden worden genoemd in het onderzoek, dat de ‘Panama Papers’ is gaan heten.

 Een juridisch kantoor in Panama zette belastingparadijzen op voor rijken.

Een juridisch advieskantoor in Panama, Mossack Fonseca & Co., heeft voor klanten vennootschappen opgezet op locaties waar hun vermogen of eigendommen nauwelijks worden belast, zogeheten belastingparadijzen.

Dat is in principe niet illegaal, maar de belastingparadijzen zijn door hun anonimiteit geschikt voor illegale praktijken, zoals het ontduiken van belasting en het afhandelen van omkoping.

Er zijn in totaal 11,5 miljoen documenten gelekt. Het gaat om onder meer e-mails, spreadsheets, powerpoints en andere digitale bestanden. Met de informatie kan bekend worden gemaakt wie gebruikmaakte van de belastingparadijzen en in sommige gevallen wat het doel daarvan was.

De documenten bevatten informatie over 214.000 verschillende vennootschappen en gaan over een tijdsbestek van 1977 tot en met afgelopen december. Het gaat om een van de grootste datalekken ooit, groter dan Wikileaks.

Het advieskantoor ontkent ook maar iets te maken te hebben met belastingontduiking of witwaspraktijken, maar de medeoprichter zegt wel dat de gelekte informatie deels afkomstig is uit zijn kantoor. De bestanden zouden zijn gestolen. Het zou gaan om een succesvolle, maar “gelimiteerde hack”.

Video: De grootste namen uit de Panama Papers

De grootste namen uit de Panama Papers

Verschillende internationale media hebben de database onderzocht.

De database is in handen gekomen van de Duitse krant de Süddeutsche Zeitung. De krant deelde de documenten met de ICIJ, een internationale organisatie voor onderzoeksjournalistiek.

Ruim vierhonderd journalisten van meer dan honderd internationale media, waaronder Trouw en het Financieele Dagbad (FD) in Nederland, werkten samen in het onderzoek. De komende dagen zullen de media die betrokken waren in het onderzoek meer onthullingen bekend maken.

Honderden Nederlanders komen voor in de Panama Papers.

Veel Nederlandse mkb’ers hebben via een Panamese tussenpersoon een bedrijf opgezet in een belastingparadijs, zo blijkt dinsdag. Het gaat om offshorevennootschappen, stichtingen en trusts.

Zeker tweehonderd offshorebedrijven zijn via de documenten van Mossack Fonseca aan Nederlanders te koppelen. Zij zijn vooral gevestigd in Panama en op de Britse Maagdeneilanden, maar ook op de Seychellen, Samoa of de Bahama’s.

Oud-international Clarence Seedorf is een van de Nederlanders die genoemd wordt. Volgens Trouw en FD draait het bij hem om sponsorrechten van zijn voormalige motorraceteam.

Volgens het FD zou blijken dat via twee Nederlandse brievenbusfirma’s in totaal meer dan 160 miljoen dollar (140 miljoen euro) is betaald aan sportmarketingbedrijven die worden genoemd in de aanklacht van de Amerikaanse justitie tegen FIFA-officials. De betalingen werden gegoten in nepcontracten.

De Nederlandse betrokkenheid wordt onderzocht.

Het kabinet onderzoekt de voor Nederland relevante informatie. De Belastingdienst kijkt of er gegevens bij zitten die bruikbaar zijn voor de belastingheffing.

De Tweede Kamer wil dat het kabinet de betrokkenheid van Nederlandse brievenbusfirma’s gaat onderzoeken. GroenLinks en D66 willen een debat.

Onder anderen (ex-)staatshoofden, regeringsleiders en politici worden genoemd in het onderzoek.

Naast Seedorf worden diverse sporters genoemd, bijvoorbeeld Lionel Messi.

De positie van de premier van IJsland, Sigmundur Gunnlaugsson, wankelt vanwege het onderzoek. Hij weigert echter op te stappen naar aanleiding van de onthullingen.

Ook de president van Oekraïne, Petro Porosjenko, komt terug in de onderzoeken, maar hij hoeft zich geen zorgen te maken. Het Openbaar Ministerie in Oekraïne sluit een onderzoek uit, omdat de president de wet niet zou hebben overtreden.

De vader van de Britse premier David Cameron, Ian Cameron, wordt eveneens genoemd in de gelekte stukken. Of de premier geld heeft weggezet op buitenlandse rekeningen van zijn vader, is volgens een woordvoerder een privékwestie.

In de onderzoeken komt naar voren dat vertrouwelingen van president Vladimir Poetin zich schuldig zouden maken aan belastingontwijking. Het Kremlin laat echter weten “niets nieuws of concreets” te lezen.

Een relatie tussen belastingparadijzen en de Russische president wordt volgens een woordvoerder van het Kremlin verkondigd met het doel Poetin in diskrediet te brengen. De woordvoerder spreekt van ‘Poetinfobie’.


Comments are closed.