Kabinet bereidt verbod smartphonegebruik op de fiets voor

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu is gestart met de voorbereiding van een wettelijk verbod op smartphonegebruik op de fiets. Uit consultaties blijkt volgens de minister dat dit een groot risico oplevert.

De minister van  Infrastructuur en Milieu is het wetgevingstraject gestart en licht de Tweede Kamer in over de plannen. Volgens haar is het bedienen van een touchscreen tijdens het fietsen risicovol. Ze heeft dit uit laten zoeken door deskundigen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, de Rijksuniversiteit Groningen en TNO.

Ondanks de risico’s zou meer dan de helft van de jongeren hun smartphone gebruiken op de fiets. Het verbod is onderdeel van een breder plan om de¬†verkeersveiligheid op de wegen te verbeteren. Hiervoor trekt de minister 30 miljoen euro extra uit.

In mei van dit jaar opperde de minister het plan om de mogelijkheden van een verbod op smartphonegebruik op de fiets te onderzoeken. Vorig jaar koos ze nog voor campagnes om fietsers bewust te maken van het gevaar van het gebruik van smartphones op de fiets, maar die bleken niet het effect te sorteren als gehoopt.


Comments are closed.