Wageningen De Digitale Stad

Shrunk Expand

Linux Mint 17.2 Rafaela Cinnamon

Linux Mint 17.2 Rafaela Cinnamon

Als u een makkelijke Linux zoekt voor beginners, dan is Linux Mint beslist een goede keuze!

Deze van Ubuntu Linux afgeleide versie (Ubuntu wordt gebruikt als halffabrikaat) is helemaal gericht op de thuisgebruiker. Gemak staat voorop. Linux Mint is even gemakkelijk te gebruiken als Windows 7, en een heel stuk makkelijker dan Windows 8.x en 10.

Uw muziek en films kunt u in Linux Mint meteen afspelen, daar hoeft u niets extra’s voor te installeren.

Linux Mint is geheel gratis, wat natuurlijk een voordeel is in deze tijden van economische crisis…. Linux Mint wordt uitsluitend bekostigd door advertenties op zijn website en ondersteuningsforum, alsook door sponsoring en donaties.

Bijkomend voordeel van Ubuntu als halffabrikaat: handleidingen voor Ubuntu kunt u meestal ook gebruiken in Linux Mint. Mint is immers Ubuntu in een ander jasje….

Voor de kenners: Linux Mint gebruikt tegenwoordig uitsluitend de Ubuntuversies met de hoogste kwaliteit als basis. Namelijk de zogeheten LTS-versies.

Mooi en gratis

Deze versie van Linux Mint is extra lichtgewicht, dus de systeemeisen van dit moderne besturingssysteem zijn bescheiden (waarover straks meer). Maar desondanks is hij compleet, fraai en goed verzorgd.

Linux Mint  is geheel gratis, wat natuurlijk een voordeel is in deze tijden van economische crisis…. Linux Mint wordt uitsluitend bekostigd door advertenties op zijn website en ondersteuningsforum, alsook door sponsoring en donaties.

Veilig

Linux Mint is veilig, want u hoeft zelfs geen antivirusprogramma te installeren. Een hele opluchting vergeleken met Windows….

Linux Mint 17.2 met Cinnamon (voor moderne computers, 64-bits):

http://ftp.tudelft.nl/linuxmint/stable/17.2/linuxmint-17.2-cinnamon-64bit.iso

Linux Mint 17.2 met Cinnamon (voor iets oudere computers, 32-bits):

http://ftp.tudelft.nl/linuxmint/stable/17.2/linuxmint-17.2-cinnamon-32bit.iso

Linux Mint 17.2 met Xfce (lichtgewicht voor oude computers, 32-bits):

http://mirrors.kernel.org/linuxmint/testing/linuxmint-17.2-xfce-32bit-rc.iso

Ubuntu 14.04 LTS (de beste Ubuntu, beter dan 15.10):

http://www.ubuntu.com/download/desktop

Linux Mint op de goede manier op een DVD branden

1. Als u Linux Mint hebt binnengehaald (gedownload), dan wil u het ISO-bestand branden op een DVD. Dat moet niet rechtstreeks, maar op een speciale manier. Hieronder leg ik die manier uit.

Om verwarring te voorkomen, kunt u in Windows beter niet uw normale brandprogramma gebruiken (hoewel deze speciale brandmethode waarschijnlijk ook wel ergens in het menu van uw normale brandprogramma staat).

Deze gebruiksaanwijzing legt uit hoe u de speciale brandmethode kunt toepassen in Windows en Mint.

Branden in Windows (alle versies)

2. Voor het branden onder Windows doet u het volgende:

a. Download en installeer ImgBurn (*klik*). Let tijdens de installatie wel goed op, dat u geen overbodige rotzooi mee installeert: u hebt alleen de “kale” ImgBurn zelf nodig…. Kies dus niet voor “Express (aanbevolen)”, maar voor “Aangepaste installatie (geavanceerd)”, en vink vervolgens de aangeboden ellende-extraatjes uit.

b. ImgBurn gebruikt u als volgt (*klik*).

Tip: verlaag de brandsnelheid (Write speed) naar 4x, voor een betrouwbaarder brandproces. Dit is belangrijk, sla dit niet over! Branden van een DVD op 4x veroorzaakt de minste brandfouten en biedt dus de grootste kans op een goed eindresultaat.

c. Na het branden kunt u nog even de DVD zichzelf laten controleren op integriteit (zie rechterkolom). Maar u kunt ook direct aan de slag: u kunt Mint als volgt installeren.

Linux Mint 17.2 Rafaela en diens voorgangers Linux Mint 17.1 Rebecca, Linux Mint 17 Qiana en Linux Mint 13 Maya zijn extra goed, omdat ze allemaal LTS-versies zijn.

Let op: hebt u een moderne computer met UEFI in plaats van BIOS (“Windows 8-computer”)? Kies dan beslist Mint 17.2 Rafaela, want die heeft een veel betere UEFI-ondersteuning dan de oudere Mint 13.Comments are closed.