6 oplichterspraktijken tijdens de feestdagen

Miljarden wachtwoorden en e-mailadressen gestolenCriminelen gaan steeds verder om je geld af te troggelen.

Internetoplichters zijn jammer genoeg het hele jaar actief, maar tijdens de feestdagen lijken ze net wat actiever en gehaaider te zijn. Ze maken gretig misbruik van de verhoogde webshop activiteit en de onoplettendheid van mensen. Wij behandelen de zes meest gebruikte oplichtingspraktijken.

Wij hebben samen met Jon French van AppRiver gekeken welke oplichtingspraktijken het vaakst voorkomen en zetten ze voor je op een rijtje.

Nepfacturen

Tijdens dit soort drukke periodes kan het voorkomen dat je veel verschillende bestellingen plaatst bij verschillende webshops. Je mailbox kan vollopen met facturen en aanbiedingen van al deze shops. Er zijn blijkbaar oplichters die van de gelegenheid gebruik maken en nep-facturen sturen van verschillende grote webshops. Een vreemde factuur zou direct op moeten vallen maar in alle drukte en hectiek kan het voorkomen dat je per ongeluk toch zo’n factuur betaalt. Dit lijkt misschien ver gezocht, maar het komt blijkbaar een stuk vaker voor dan gedacht.

Niet alleen maken deze gebruikers geld over naar een oplichter, sommige facturen zijn ook besmet met mal- en spyware waardoor gebruikers nog verder van huis zijn. De nep-sites waar deze facturen naar verwijzen verzamelen ook nog eens de betaalgegevens waardoor oplichters de rekeningen van de slachtoffers ook nog even leeg trekken.

Verzendstatus-malware

Deze valt een beetje in dezelfde categorie als de nep-facturen. Nep-mailtjes met een verzendstatus van een nooit gedane bestelling. Meestal bevatten deze informatie over een bestelling die te laat aan komt. Gebruikers klikken dan in blinde paniek op de meegeleverde link (of openen het meegeleverde bestand) om de details te bekijken en raken zo besmet.

Nep-aanbiedingen

De meeste gebruikers gooien of krijgen de gemiddelde e-mail aanbieding op de grote spam-hoop. Maar als je vergeet het nieuwsbrief-vakje tijdens je bestelling uit te vinken of je bent iemand die juist geïnteresseerd is in dit soort aanbiedingen, houd dan je mailbox goed in de gaten. Sommige aanbiedingen lijken van een grote, bekende webshop te komen maar zijn eigenlijk phishing-mails die je willen lokken naar nepversies van deze shops.

Daarbij moet je sowieso nooit mailtjes openen van “aanbieders” of webshops waar je nog nooit van hebt besteld. De kans dat dat spam of phishingmailtjes zijn is zo ontzettend groot dat je deze gerust kan negeren.

Malafide links

En dat brengt ons meteen bij de malafide links. Sommige mailtjes zien er zo overtuigend uit (en bevatten geen spelfouten) dat je in één oogopslag niet kan zien dat het een phishing-mail betreft. De links verraden dan uiteindelijk of het om een echte mail gaat of niet.

Je kan gelukkig makkelijk controleren of de links in dit soort mailtjes legitiem zijn. Door met je cursor over de links te gaan, kan je zien waar deze links echt naar toe verwijzen (afhangend van het e-mail programma of de e-mail dienst die je gebruikt). Mochten dit hele vreemde adressen zijn die in de verste verte niet lijken op de adressen van de webshops, niet klikken.

Lees ook: 10 tips om een phishing aanval te pareren

Houd je bankrekening in de gaten

Mocht je nou niet zo’n webshopper zijn en liever de stad ingaan om je inkopen te doen, ook dan moet je goed blijven opletten. Het aantal skimmers neemt tijdens de (aanloop naar) de feestdagen toe. Tegenwoordig zijn banken alert genoeg om tijdig in te grijpen als zij verdachte handelingen zien, maar soms glipt er iets doorheen. Houd daarom regelmatig je bankrekening in de gaten om te kijken of er geen onbekende betalingen zijn gedaan. Als dat het geval is, kan je direct ingrijpen en de schade beperken.

Maar ook als je wel online shopt en al je zaken goed voor elkaar hebt kan het mis gaan. Sommige webshop-eigenaren hebben hun (beveiligings)zaakjes niet goed voor elkaar en soms worden betalingsgegevens gestolen door de shop te hacken met alle gevolgen van dien. Dit is erg frustrerend. Doe jij er alles aan de boel dicht te timmeren, belanden je gegevens alsnog op straat.

Niets is vervelender dan tijdens de feestdagen zonder geld te zitten en banken zijn niet altijd even snel met het terugstorten van je geld (als je het al terugkrijgt). Je kan het dus maar zeker op safe spelen en je bankrekening goed in de gaten houden.

Nep onderzoeken

Rond deze periode worden er ook veel enquêtes verzonden, vaak door winkels die de klantenervaring willen verbeteren, maar net zo vaak ook door oplichters die zoveel mogelijk informatie willen verzamelen. De meeste van dit soort enquêtes beloven een beloning of een automatische inschrijving op een kans een prijs te winnen en proberen op deze manier gebruikers zo ver te krijgen de enquête niet meteen in de prullenbak te gooien.

Meestal zijn dit soort enquêtes vrij kort en algemeen, maar aan het eind wordt vaak om NAW-gegevens en andere persoonlijke informatie gevraagd. Dit is dus waar de aanvallers echt naar op zoek zijn. Door deze informatie te verzamelen kunnen zij hun toekomstige phishing-mailtjes verder personaliseren waardoor deze nog echter lijkt en de kans dat jij erin trapt nog groter is.


Comments are closed.