Update Kabinet bereidt verbod smartphonegebruik op de fiets

De Fietsersbond voorziet grote uitvoeringsproblemen bij de inwerkingtreding van het telefoonverbod voor fietsers. ,,Dagelijks gaan vijf tot zeven miljoen Nederlanders met de fiets op pad. Die allemaal in de gaten houden is onbegonnen werk. De ervaring leert dat wetgeving zinloos is bij regels die niet te handhaven zijn.”

Zes op tien jongeren
Een op de drie automobilisten gebruikt de mobiele telefoon ondanks het verbod ook nog steeds tijdens het rijden. Uit een door ons uitgevoerd onderzoek blijkt dat zes op de tien jongeren onderweg hun mobieltje gebruiken. Vooral voor navigatie. Dat hou je niet tegen met een telefoonverbod,” vervolgt Kluit.

Telefoonproviders
De Fietsersbond  pleit voor een technologische oplossing. Eentje die verder gaat dan de vrijwillige fietsmodus en automodus. ,,De enige oplossing is een automatische mobiliteitsmodus via de telefoonproviders. Die moeten hun verantwoordelijkheid nemen”, zegt de directeur.

Zo’n modus schakelt de mogelijkheid om te appen en bellen uit maar belangrijke functies zoals navigatie, muziek en noodoproepen blijven wel beschikbaar.

‘Boete richting 140 euro’
Verkeersminister Schultz van Haegen maakte vandaag in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat ze werkt aan een wet die het vasthouden van een mobieltje tijdens het fietsen moet uitbannen. Pas volgend jaar wordt bekend wanneer het verbod ingaat en hoe de boete zal zijn. Volgens de bewindsvrouw gaat die richting de 140 euro.

Het kabinet deed al langer onderzoek naar zo’n verbod. Dit omdat campagnes de afgelopen jaren onvoldoende effect hadden. Een van de redenen voor invoering van het verbod is volgens Schultz onderzoek waaruit blijkt dat de mobiele telefoon een rol heeft gespeeld in zo’n 20 procent van de ongelukken van fietsers tussen de 12 en 24 jaar.

Minder letsel
De Fietserbond erkent dat mobiel telefoongebruik op de fiets gevaarlijk is en ten koste van de verkeersveiligeid gaat, maar stelt op basis van registraties vast dat het letsel onder fietsende jongeren lager is dan vorig jaar.

Minister Schultz verklaarde vorig jaar nog geen voorstander te zijn van een verbod dat niet te handhaven is. De Fietsersbond heeft wel een idee waarom ze nu van gedachten is veranderd. ,,Misschien onder druk van de Kamer en de verkiezingen van volgend jaar”, vraagt Saskia Kluit zich hardop af.


Comments are closed.