Waarom GitHub zo populair is in Nederland

De codehoster GitHub is flink aan het groeien en biedt nu ondersteuning in Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

GitHub, de populaire resource voor ontwikkelaars om software te beheren, breidt uit naar Europa. Bij de code-hoster vind je open source-projecten, maar ontwikkelteams hosten ook propriëtaire programma’s in niet-openbare zones.

GitHub ziet dat het grootste deel van zijn wereldwijde verkeer uit Europa afkomstig is (zo’n 36 procent komt uit deze regio) en daarom is het logisch dat het bedrijf hier ook meer aanwezig is. Drie landen groeien fors in Europa en dat zijn Nederland, Zweden en Finland. Vanwaar die interesse van Nederlandse developers? GitHub-VP Brian Doll denkt dat het mogelijk iets te maken heeft met de start-up-scene in ons land en de beweging van fysieke wereld naar de digitale die je in veel sectoren ziet.

“We hebben de laatste weken veel ontwikkelaars gesproken in Nederland en je ziet dat hier veel sectoren door disruptieve ontwikkelingen te maken krijgen met software”, vertelt Doll aan Computerworld. “Neem de automotive branche of de financiële wereld, waar digitaal steeds belangrijker wordt. Daar ontstaan opeens vragen over hoe er software ontwikkeld moet worden.” Ontwikkelaars vinden elkaar vervolgens op sites als GitHub.

Code delen

Git is veruit de populairste beheertool voor broncode en ontwikkelaars maken volop gebruik van hosters met Linus Torvalds’ versiebeheersysteem en GitHub is momenteel de populairste code-hoster onder developers, zo bleek vorig jaar uit onderzoek van Eclipse. GitHub heeft 9,9 miljoen geregistreerde gebruikers en noteert maandelijks 32 miljoen bezoekers.

Een van de aandachtspunten van GitHub is het ontdekken van nieuwe code. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld zoeken op specifieke framework (Node.js-projecten) of technologie (Bitcoin-projecten) of een combinatie van beide, legt Doll uit. “Gebruikers kunnen projecten die ze goed of interessant vinden een ster geven en bij een zoekopdracht kun je vervolgens projecten selecteren op populariteit.”

Sociaal netwerk

Op deze manier krijgen ontwikkelaars een idee van welke soort technologieën, tools en talen in trek zijn. “Met andere woorden, wat zijn de nieuwe dingen waar developers mee bezig zijn?” De wekelijkse nieuwsbrief van GitHub geeft ook een overzicht van populaire projecten om dat inzicht te geven. “Dit geeft gebruikers de mogelijkheid interessante projecten te volgen.”

Allemaal om ervoor te zorgen dat ontwikkelaars blijven terugkomen bij GitHub, blijven bijdragen en dat gebruikers blijven downloaden – en zo een SourceForgeje te vermijden. GitHub is met deze interactie-features eigenlijk een soort sociaal netwerk geworden voor developers.

Op eigen machines draaien

Op GitHub vind je alles van hobbyisten die een appje hosten tot officiële grote projecten als Docker of Node.js. Maar GitHub is niet alleen de locatie bij uitstek voor open source-projecten. Bedrijven willen propriëtaire code on-premise en ongepubliceerd houden en daarom heeft GitHub ook een Enterprise versie.

Daarmee wordt code in een private cloud gehost: op machines in eigen beheer en met de door het bedrijf gebruikte toegangscontrole, bijvoorbeeld de Active Directory of OpenLDAP.

Met de uitbreiding naar Europa, komen er ondersteuningsteams beschikbaar voor Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Het bedrijf is flink aan het groeien: eerder deze maand opende het zijn eerste afdeling buiten de VS met een locatie in Japan. Vrijwel direct daarop volgt nu Europa. Verder zou het bedrijf momenteel verwikkeld zijn een nieuwe investeringsronde, wat naar verluidt 200 miljoen dollar moet opleveren.


Comments are closed.