Windows 10 langetermijnversie LTSB

Waar is LTSB en wat kun je verwachten de komende jaren?

Deze zomer bestaat Windows 10 drie jaar en zijn er inmiddels zes grote updates geweest. De langetermijnversie LTSB blijft echter een raadsel voor veel zakelijke gebruikers. Tijd voor enkele veelgestelde vragen.

LTSB staat voor Long-Term Servicing Branch en het was een van de pijlers in de communicatie rondom de uitrol van Windows 10 toen de eerste versie in de zomer van 2015 verscheen. Het leek er zelfs even op dat LTSB dé zakelijke versie van het besturingssysteem zou worden, omdat het een oase van kalmte leek in een druk Windows 10-uitrolschema.

Dat is niet gebeurd en dat komt deels omdat Microsoft klanten de andere kant heeft opgestuurd en het gebruik van LTSB ontmoedigt voor alles behalve de meest kritieke systemen. Waarom is dat gebeurd, wat zijn de plannen van Microsoft en wat is er aan de hand met LTSB? We zetten de belangrijkste vragen voor je op een rij. Maar we beginnen met het begin:

Wat is Windows 10 LTSB?

LTSB is een gespecialiseerde editie van Windows 10 Enterprise die de langst mogelijk interval belooft tussen de onderdelen-updates, oftewel de halfjaarlijkse nieuwe versies van het besturingssysteem. LTSB-upgrades verschijnen elke twee á drie jaar, ongeveer in de lijn met nieuwe Windows-versies vóór Windows 10.

Dat betekent dat er gedurende die tijdlijn niet zo veel verandert, afgezien van enkele noodzakelijke bugfixes en beveiligingsupdates. Dat betekent minder druk op de ketel dankzij een langer uitroltraject, minder onderbrekingen voor gebruikers en minder kansen dat applicaties omvallen vanwege een wijziging in het besturingssysteem.

Wat is LTSC dan?

Misschien heb je de afkorting LTSC ook zien langskomen. Dat heeft te maken met de eerdere twee trajecten die Microsoft gebruikte om versies beschikbaar te stellen: de Current Branch (CB) en Current Branch for Business (CBB). Bij die tweede werd een consumentenversie geschikt bevonden voor zakelijke uitrol.

Die termen zijn niet meer en nu is er een onderscheid aangebracht tussen het ‘Semi-Annual Channel’ en het Long-Term Servicing Channel, die het langetermijnonderhoud oppakt. Met andere woorden, LTSC is het planningsmechanisme om het besturingssysteem te updaten en LTSB is het daadwerkelijke OS. Ja, dat is verwarrend, maar dat is Microsoft wel vaker.

Hoe vaak is er een LTSC-update voor LTSB?

De volgende vier dingen moet je daarover weten:

 1. Windows 10 LTSB krijgt de maandelijkse security-updates die alle versies krijgen.
 2. De halfjaarlijkse update wordt niet verspreid naar LTSB-systemen.
 3. De LTSB-build wordt elke twee á drie jaar bijgewerkt. Deze zijn optioneel, of tenminste optioneel tot op zekere hoogte (waar we hierna uitgebreid op ingaan).
 4. Elke LTSB-build wordt tot 10 jaar van beveiligingsupdates voorzien, dezelfde support-belofte als voor Windows-versies vóór Windows 10.
 5. Welke LTSB’s zijn en komen er?

  De huidige LTSB is versie 1607 die in de zomer van 2016 uitkwam als de ‘Anniversary update’. De twee eerdere LTSB’s, 1507 en 1511, ontvangen nog steeds beveiligingsupdates. Microsoft heeft aangekondigd dat de volgende LTSB ergens in 2019 uitkomt, maar er is nog geen releasedatum bekend. Maar het zal dus gaan om Windows 10 1903 of 1909.

  Wat ontbreekt er bij LTSB?

  Veel wat Windows 10 juist Windows 10 maakt wordt niet geleverd. Omdat de regelmatige updates worden vermeden heeft het geen Microsoft Store-apps of browser Edge. UWP-apps hebben namelijk regelmatige updates nodig en dat gaat niet met een LTSB-versie. Verder draait het wel als Windows 10; niet veel mensen zullen het aanzien voor Windows 7.

  Kun je beveiligingsupdates uitstellen?

  Ja. Beheertools als WSUS en SCCM stellen admins in staat om de maandelijke beveiligingsupdates – die Microsoft tegenwoordig ‘quality updates’ noemt – uit te stellen. Op deze manier kunnen ook patches voor andere zakelijke versies van Windows 10 worden tegengehouden.

  Waarom heeft Microsoft LTSB?

  Grof gezegd was het een middel om de kritiek op Windows 10 snelle releasetempo te pareren. Klanten waren eraan gewend het OS elke twee á drie jaar bij te werken en de aankondiging dat er meerdere versies per jaar zouden verschijnen – aanvankelijk zelfs drie per jaar – kwam als een schok voor veel bedrijven.

  Microsoft probeerde de klap te verzachten met een updateplanning die leek op de langzamere cadans die IT’ers kennen met tussen de updates elke paar jaar geen tot weinig featurewijzigingen en een updatemodel die enkel securityfixes brengt. Dat is in het kort hoe Microsoft LTSB aanvankelijk omschreef.

  Volgens Microsoft is LTSB echter alleen geschikt voor heel speciale gevallen, zoals machines waar je zelden aankomt, zoals industriële controlesystemen of pinautomaten. Vroeg in het Windows 10-traject zagen IT’ers de versie als degene die van toepassing zou zijn op de meeste pc’s. Waarom? Ze waren er niet van overtuigd dat ze konden (of überhaupt zouden moeten) overschakelen op Microsofts idee van Windows-as-a-Service (WaaS).

  Dus voor welke pc’s is LTSB bedoeld?

  Microsoft stelt voor: “Gespecialiseerde systemen – zoals pc’s die medische apparatuur bedienen, kassasystemen en geldautomaten – hebben vaak een langere onderhoudsoptie nodig vanwege hun gestelde doel”, staat te lezen in het officiële ondersteuningsdocument van WaaS. “Deze apparaten zijn doorgaans bedoeld voor een specifieke taak en het is belangrijker dat deze apparaten zo stabiel en veilig mogelijk zijn dan voorzien van wijzigingen in de interface.”

  Microsoft hanteert de regel dat als een pc Office bevat, hij klaarblijkelijk is bedoeld als algemene machine en voor een gemiddelde werknemer. Daarom is dat een graadmeter voor of de machine LTSB nodig heeft of ‘gewoon’ Windows 10 Enterprise.

 6. Heeft Microsoft de regels veranderd van LTSB-ondersteuning?

  Ja, en op zo’n manier dat het moeilijk zo niet onmogelijk is om de versie breed uit te rollen. Ongeveer een jaar geleden voegde Microsoft een nieuwe regel toe aan Windows 10-ondersteuning die LTSB volgens analisten minder zinvol maken als vaste Windows-editie zoals eerdere versies van het OS.

  Aanvankelijk beloofde Microsoft tien jaar ondersteuning voor elke LTSB-editie. Vroeg in 2017 stelde het bedrijf dat LTSB alleen wordt ondersteunt op de chipsets die beschikbaar zijn op het moment dat de versie verschijnt en dat nieuwere processoren ondersteund worden met toekomstige LTSB-releases.

  In de bewoording lijkt het een kleine stap, maar het is eentje met grote gevolgen voor bedrijven. In plaats van vijf of tien jaar dezelfde Windows-editie te houden, door een of twee hardware-vervangingen heen, moeten organisaties vrijwel elke nieuwe LTSB-versie ondersteunen als ze nieuwe pc’s aanschaffen met nieuwere chips.

  Welk element van LTSB wordt het vaakst over het hoofd gezien?

  We denken deze: als IT’ers besluiten van de LTSB-versie van Windows 10 Enterprise naar de ‘gewone’ Windows 10 Enterprise over te stappen – zodat deze machines toekomstige updates kunnen ontvangen – kunnen ze niet simpelweg een knop omzetten. Windows 10 Enterprise moet vanaf een medium worden geherinstalleerd en de apps en programma-onderdelen moeten opnieuw worden aangemaakt.

  Nog een vereiste is dat die Windows 10-licentie moet zijn voorzien van Software Assurance (SA), de zakelijke onderhoudsondersteuning die gratis upgrades levert zolang de licentie loopt.

  Hoe lang wordt LTSB ondersteund?

  Meestal zie je als antwoord ’10 jaar’, maar dat is misschien een beetje misleidend. Voor Windows 10 Enterprise LTSB wordt vijf jaar ondersteuning gegarandeerd – vanaf de releasedatum, niet vanaf de installatiedatum – als de onderliggende licentie geen SA geeft. Met SA wordt een LTSB-editie wel de volledige tien jaar ondersteund.

  We hebben Windows 10 Enterprise en Software Assurance, maar stoppen daarmee. Is er iets wat we moeten weten?

  Ja. Als een bedrijf SA schrapt aan het einde van een contracttermijn, is het gelicentieerd om enkel Windows 10 Enterprise LTSB uit te rollen. Klanten hebben 90 dagen de tijd om over te stappen van Windows 10 Enterprise naar Windows 10 Enterprise LTSB. Belangrijk: Windows 10 Enterprise moet dan worden verwijderd voor LTSB uitgerold kan worden.


Comments are closed.