Zo timmer je je Android-toestel dicht

Google hoeft niet per se met je mee te kijken.

Je kan wel zeggen dat je smartphone het meest persoonlijke apparaat is dat je hebt. Hierdoor weet het apparaat ook een hoop over jou en je gewoontes. Vandaag laten we je zien hoe jij je toestel en standaardapps onder controle houdt en het (onnodig) delen van informatie tot een minimum beperkt.

Als je een Android-toestel gebruikt is de kans erg groot dat deze gebruik maakt van een Google account. Al is het alleen maar om apps binnen te halen via de Play store. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere diensten waarvoor je per se een account nodig hebt als navigatie, agenda en het synchroniseren van je contactenlijst.

Als je jezelf wilt ont-Googlen, kan je het best beginnen met de Mijn activiteit-accountpagina. Dit is een dashboard waarin wordt weergegeven wat jij allemaal met je account doet.

De hoeveelheid informatie die je op deze pagina ziet kan nogal heftig zijn als je dit nog nooit eerder hebt gezien. Als je de optie “Android” selecteert, zie je een tijdlijn van alle interacties die je hebt gehad met je telefoon, tablet, Android TV, Chrome, search of Play. Er is ook een zoekfunctie waarin je gerichter kan zoeken naar bepaalde activiteiten.

Je kan hier de boel flink opschonen. Druk op de overflow-knop (de drie verticale stippen) rechtsboven en selecteer de optie om details te verwijderen. Je kan ook kiezen voor een opt-out-mogelijkheid zodat deze gegevens niet meer worden opgeslagen.

De interessantste toevoeging van deze sectie is toch wel de Google Assistant-sectie. Daar kan je oder andere zien wat je allemaal met je Pixel, Google Home en Allo doet en zelfs je ingesproken berichten terugluisteren.

Uiteraard kan je alle opgenomen opdrachten gewoon verwijderen. Wil je niet in een keer alles weggooien maar alleen activiteiten van een specifieke applicatie, gebruik dan de “Activiteit verwijderen op basis van”-optie. Hiermee kan je gericht content verwijderen van een specifieke applicatie. Kies de optie filteren op datum en product en selecteer Assistent of een andere app.

Door deze link regelmatig te openen kan je bijhouden wat er allemaal gebeurt en het is een mooie manier om te kijken of er geen verdachte dingen gebeuren met je account. Of je kan het loggen van deze gegevens natuurlijk ook gewoon helemaal uitschakelen.

Locatie

Ook je locatiegeschiedenis kan via deze pagina bekeken worden. Er zijn ontzettend veel apps die gebruik maken van je locatie (waaronder Google Maps, Search, Suggestions en Uber). Via deze link kan je een gedetailleerd schema zien van je locatiegeschiedenis.

Ga naar Maps > Tijdlijn en zie waar jouw telefoon allemaal is geweest. Deze dienst zoekt zelfs de foto’s erbij die je hebt gemaakt op bepaalde locaties via Google Photos.

Ook hier kan je het verzamelen van gegevens sturen of helemaal uitschakelen door naar instellingen > persoonlijk > locatie te navigeren. Je ziet dan welke apps er recentelijk je locatiegegevens hebben opgevraagd. Er is ook een switch achter elke app (en apparaat) zodat je kan bepalen of ze wel of geen gebruik (mogen) maken van je locatiegegevens.

Let er wel op dat als je deze diensten uitschakelt, je geen regionale tips meer krijgt van Google Now en dat andere locatiegebaseerde meldingen ook niet meer zullen verschijnen.

“Anoniem” internetten

Als je alles hebt opgeschoond of uitgeschakeld in Google en je wilt nog een stapje verder gaan, kijk dan eens naar de volgende diensten.

Net als op de desktop kan je het internet op zonder dat je browser bijhoudt welke websites je allemaal bezoekt. Door in Chrome de incognito modus te selecteren zorg je ervoor dat je internetgedrag niet wordt bijgehouden door google. Let wel op, dit maakt je niet onzichtbaar op het internet. Je provider kan nog steeds zien welke website je allemaal bezoekt.

Incognito browsen is natuurlijk leuk, maar als je echt “ongezien” het internet op wilt kan je Tor proberen. Orbot is een goede app om mee te beginnen. Deze zet een proxy op en versleutelt je internetverkeer. In combinatie met de Orfox browser ben je een stuk veiliger op het net. De browser geeft je niet eens de mogelijkheid een screenshot te maken.

Gebruikers die technisch zijn onderlegd kunnen nog een stapje verder gaan door node configuraties, bridges en relays aan te pakken.

Als het hele Tor-verhaal iets te heftig voor je is, kan je ook voor een iets conventionelere oplossing gaan en Firefox installeren in combinatie met een andere zoekmachine als DuckDuckGo. Dit is niet alleen een hele goede zoekmachine, je geschiedenis en andere details worden niet opgeslagen door het bedrijf.

Op e-mail-gebied zijn er ook mooie privacyvriendelijke alternatieven te vinden. Protonmail is een populaire e-maildienst die je mailtjes versleutelt en z’n servers heeft staan in Zwitserland. Je zal wel wat handige Gmail-trucjes moeten missen, maar de boel is tenminste veilig.

En als je toch bezig bent, kijk dan meteen even naar instant messaging. Na de al dan niet terechte ophef over WhatsApp is het wellicht handig te kijken naar alternatieven als Signal, maar ja, dat werkt natuurlijk alleen als je al je vrienden en familieleden met je meeswitchen.

Wil je nou ook dat Google minder gegevens verzamelt op de desktop? Lees dan ook: 14 dingen die Google van je weet


Comments are closed.